OPPSKRIFT: HOT KARRIPASTA
Lag din egen karri av næringsrike råvarer og «spice up» et måltid!
AV: KRISTINE HØGSETH
Legg alle ingrediensene i en blender.
5 hvitløksbåter
1 stor bit av en ingefærrot uten skall (kutt i skiver på tvers av «fibrene»)
1 rød chilli eller annen rød pepper (ta gjerne ut frøene for den som ønsker mindre «spice»)
1 bit gurkemeie uten skall (eventuelt 2 ss malt gurkemeie)
½ ts malt pepper
1 ss malt spisskummen
1 ss malt kanel
1 ss coriander (frø)
Tilsett litt olivenolje, eventuelt litt vann og bland sammen til en kremet konsistens.
Denne karripastaen er klar til å brukes umiddelbart, men kan også oppbevares i kjøleskap noen dager. Eventuelt kan den også fryses ned i en isbitbeholder for å enkelt ha tilgang til senere. Når det er fryst, legg da i en plastpose. (Obs! Isbitbeholderen kommer antagelig til å ta farge og smak fra karripastaen, så den egner seg ikke til å lage isbiter i senere.)
Karripastaen kan brukes til å lage vegetar-wok med for eksempel aubergine, squash, løk, paprika og grønnkål eller andre grønnsaker du liker å ha i en wok. Den kan brukes til kylling karri og serveres med ris eller nudler.
Her har vi laget en variant med tosk.
Ha litt olivenolje eller kokosolje i en stekepanne og varm opp forsiktig. La koke i ca. 5 minutter og tilsett vann ved behov for å unngå at det svir seg og at konsistensen blir for tykk. Kutt tosk i terninger og surr i en annen stekepanne med litt salt og pepper. Når den er ferdigkokt vendes den forsiktig inn i karripastaen som er varmet opp i den andre stekepannen.
Som tilbehør brukte vi quinoa. Etter at den er kokt og silt av seg vannet, har man quinoa tilbake i kjelen og røre inn med litt kokosmelk/krem og en klype havsalt. Det er kun for smak og gir en såvidt kremet konsistens. Prøv deg gjerne frem, men det skal ikke være som saus. Pynt med hakket vårløk og ferske blader av koriander.
Gurkemeie brukes i ayuvedisk medisin. Hvor mye av næringsstoffene kroppen klarer å ta opp fra gurkemeie avhvenger litt av hvordan man bruker denne roten. Gurkemeie og dens «biotilgjengelighet» (dvs hvor enkelt det er for kroppen å ta opp næringsstoffene) øker ved å bruke gurkemeie sammen sort pepper, olivenolje (eller annen sunn vegetabilsk olje som f.eks. kokosnøttolje), avokado (pga fettinnholdet i avokado).
Bon appetit ⭐︎
HOUSE OF BLANCE LIFESTYLE - BODY